24 October 2014

Luncheon

Hai

Dah lama rasanya tak turun dapur..Semenjak-menjak duduk kat IKB yang mana setiap ari mknn disediakan..Cuma kompius sikit..Kat area Setiu neh sesungguhnya ikan aya a.k.a ikan tongkol nie harganya murah sangat kee...???Sebabnya boleh dikatakan selang sehari or dlm seminggu tu mesti menunya ikan aya a.k.a ikan tongkol tu..Even aku org Trgnu sebenarnya gak jarang la aku makan nasi putih berlaukkan ikan aya a.k.a ikan tongkol tu..Sbb biasanya aku just mkn dengan dijadikan lauk nasi lemak..Tak pun dgn pulut yang digaul dengan kelapa tu..Apapun still bersyukur sbb dptv tempat Li yang dah provide mknn sekali..Kalau tak haru jgk nk cari mknn kt sana sbb kat sana perkampungan then susah nak cari kedai mkn yg alway bukak for 24 hours..

Hari nie turun dapur..Masak..Simple jew.Main campak-campak..Lalu terjadilah ikan singgang,ikan goreng,jantung pisang dengan sambal belacan.Lama tak mkn mskn kampung mcm niee..Cehhh..Mcmlaa selama nie mkn makanan Wastern or Italian food kan..Haha


Bahan-bahan yang digunakan.Bawang merah,bawang putih,cili (kalau nak pedas),halia,asam keping,kunyit,dan lengkuuas (tapi tak letak lengkuas sbb tak dak time nie)


 Nie ikan yang aku guna..Nak lagi sedap boleh guna ikan aya a.k.a ikan tongkol


Pastu masukkan dlm air (kalau nak kuah banyak letak air banyak kalau tak agak-agak jew lah)..Masukkan semua bahan kat atas pastu tambah garam then rasa masam masin biarkan menggelak sampai ikan tu masak boleh tutup api..Pastu jadilah warna mcm nie..


Makan dengan ikan goreng panas-panas,jantung pisang dengan sambal belacan..Fuhh sdp smpai bertambah-tambah nasi..

#Singgang masakan org Terengganu utk pengetahuan umum ye..Kalau balik umah memang wajib nak mkn lauk ini..

Ok bhai.. ;-)

No comments:

Post a Comment